VITALY PISARENKO

ZATERDAG  12 JANUARI 2019 | 20:15

WATERSTAATSKERK HENGELO

PROGRAMMA:

Johannes Brahms
Thema met variaties in d-klein Op.18b
Scherzo in es-klein Op.4

Robert Schumann
Sonate No.2 in g-klein Op.22

Sergei Rachmaninoff
Vijf Fantasiestukken Op.3

Franz Liszt
Ballade No.1 in Des-groot S.170
Ballade No.2 in b-klein S.171
Hongaarse rapsodie No.10 in E-groot S.244/10
Hongaarse rapsodie No.13 in a-klein S.244/13

<
>

“…Immensely gifted pianist…with prodigious technique, myriad shadings and scrupulous accuracy…” (The New York Times). Winnaar van het 8ste Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht en prijswinnaar van het Leeds International Piano Competition in 2015, Vitaly Pisarenko speelt een programma met werken van Brahms, Schumann & Liszt.

In april 2008 won Vitaly Pisarenko (geboren in Kiev, Oekraïne in 1987) de 1ste Prijs op het 8ste Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht. Vitalys drukke tournee agenda, met concerten wereldwijd, begon onmiddelijk de ochtend na de finale met een optreden in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam samen met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Damian Iorio.

Vitaly had zijn eerste recital voor publiek reeds op 6-jarige leeftijd. Na zijn muzikale training te hebben doorlopen aan de muziekscholen van Kiev bij Natalia Romenskaya en in Kharkov bij Garry Gelfgat, begon hij zijn studies aan de Central Music School van Moskou bij professor Yuri Slesarev (1999-2005) en aan de State Tchaikovsky Conservatorium (2005-2010) bij dezelfde docent. Van 2009 tot 2012 was Vitaly een student van Oxana Yablonskaya aan haar Piano Instituut in Italië.

Vitaly trad op in meer dan 25 landen, onder andere in Duitsland, Italië, Hongarije, Polen, Oostenrijk, Zwitserland, Groot-Brittannië, Noorwegen, Litouwen, Indonesië, Brazilië, Argentinië, Chili, Colombia, Ecuador, China, Japan, Zuid-Korea, Mexico en de Verenigde Staten, en speelde in muziekfestivals zoals de Basilica Festival in Flanders, de Piano Pic Festival in Frankrijk, de Berlin International Music Festival, de Delft Chamber Music Festival, de Busoni Festival in Bolzano, de International F. Chopin Piano Festival in Duszniki, de Euro Music Festival in Halle, het Grachtenfestival in Amsterdam en de Diaghilev Festival in Sint-Petersburg.

In 2009 maakte Vitaly een extensief tournee samen met het Noord Nederlands Orkest, speelde samen met het Polish National Philharmonic Orchestra op het Beethoven Festival in Warschau en met het Symfonieorkest van Moskou op het Ushuaia Festival in Argentinië. In hetzelfde jaar maakte hij een internationaal tournee samen met het Heath Quartet, en speelde Rachmaninoffs Paganini Rapsodie bij de heropening van concertzaal De Doelen in Rotterdam. In 2011 werd hij uitgenodigd voor een extensieve tournee naar Japan met het Brno Philharmonic Orchestra, en in 2012 maakte hij zijn debut in Teatro Colón (Buenos Aires), de Musikverein (Wenen), De Singel (Antwerpen) en het Paleis der Schone Kunsten (Budapest), en maakte hij een tournee door China met o.a. optredens in het NCPA in Peking en het Shanghai Concert Hall.

Sinds september 2012 studeert Vitaly aan de Royal College of Music in Londen, waar hij studeert bij professor Dmitri Alexeev. Hij behaalde zijn Master graad met onderscheiding in 2014 en Artist Diploma graad in 2015. Op het moment vervolgt hij een Doctoral Course als een Emma Rose Memorial Scholar en een Bob en Sarah Wigley Scholar.

Vitaly wordt op genereuze wijze ondersteund door het Keyboard Charitable Trust.

MEER VAN VITALY PISARENKO