SOFIA VASHERUK

ZATERDAG  9 MAART 2019 | 20:15

WATERSTAATSKERK HENGELO

PROGRAMMA:

“De Russische Ziel”

Dmitri Shostakovich
Prelude en Fuga No.1 in C-groot uit Op.87

Sergei Rachmaninoff
Prelude in cis-klein Op.3/2
Etude-Tableaux in d-klein Op.33/4
Etude-Tableaux in Es-groot Op.33/7
Moment Musicaux in e-klein op.16/4
Prelude in F groot Op.2
Etude-Tableaux in fis-klein Op.39/3
Etude-Tableaux in g-klein Op.33/8
Prelude in gis-klein Op.32/12
Etude-Tableaux in a-klein Op.39/6
Prelude in Bes-groot Op.23/2

Tchaikovsky / Pletnev
De Notenkraker Op.71a

Sergei Prokofiev
5 stukken uit Romeo & Julia Op.75

<
>

De russische pianiste Sofia Vasheruk, prijswinnares van vele nationale en internationale pianoconcoursen, speelt een compleet russisch programma met werken van onder meer Shostakovich, Prokofiev & Rachmaninoff.

Sofia Vasheruk (1988) werd geboren in Moskou in een muzikale familie. Vanuit haar natuurlijk roeping voor muziek, begon zij haar pianostudies bij Ada Traub aan de Gnessin State Musical College op 4-jarige leeftijd, en vervolgde aan de Chopin Music College te Moskou bij Ksenia Knorre.

Sofia is prijswinnares van vele nationale en internationale pianoconcoursen, waaronder de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel (semifinaliste), de Sigsmund Thalberg International Piano Competition in Napels, de International Piano Competition in Enschede, en de André Dumortier International Piano Competition in België waar ze de Grand Prix en Special Awards behaalde. In 2013 won zij de 3de Prijs op het Young Pianist Foundation Concours in Amsterdam met de uitvoering van Tchaikovskys eerste pianoconcert o.l.v. Stefan Asbury. In maart 2017 maakte Sofia haar succesvolle debut in de Philharmonic Hall van Moskou samen met het Nationale Orkest van Rusland o.l.v. Vasily Sinaisky.

In 2008 richtte Sofia het ‘Siestango Quartet’ op die zich specialiseert in de uitvoering van het werk van de argentijnse componist Astor Piazzolla, de voorganger van de Tango Nuevo ─ de man die de tango vanuit de cabaret-wereld naar werelds grootste concertzalen bracht. Naast het spelen van Piazzolla’s werk, staat het ensemble altijd open om nieuwe muziek te ontdekken en exclusieve arrangementen te creeren. Het Siestango Quartet speelt regelmatig op muziekfestivals in heel Europa. In september 2015 werd Sofia mede-oprichtster en artistiek directeur van “Music Take In”, een internationale muzikale stichting in Nederland die tot doel heeft het organiseren van concerten waar klassieke muziek uitvoeringen worden gecombineerd met theater.

Sinds jong af aan, begon Sofia met het interpreteren van werken van componisten als Bach, Mozart, Beethoven, Chopin etc; niettemin, zowel haar karakter als haar sensibiliteit vinden hun meest getrouwe weerspiegeling in de muziek van Rachmaninoff en Debussy. Onlangs nam zij haar eerste CD op met werk van Claude Debussy, als hommage aan de franse componist ter commemoratie van zijn 100ste sterftejaar dit jaar.

Sofia volbracht haar Bachelor studies bij Michail Markov aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede in 2012, en behaalde haar Master graad met de hoogste onderscheiding op hetzelfde conservatorium in augustus 2014. Van 2012 tot 2016 studeerde zij aan de ‘Scuola di Musica di Fiesole’ in Florence (Italië), waar zij haar postdoctorale studies volbracht bij Eliso Virsaladze.

MEER VAN SOFIA VASHERUK