ROSALÍA GÓMEZ LASHERAS

ZATERDAG  8 DECEMBER 2018 | 20:15

WATERSTAATSKERK HENGELO

PROGRAMMA

 

“100 ans sans Debussy (1918-2018)”
Hommage aan Debussy ter afsluiting van het Debussy-jaar 2018.

Claude Debussy
24 Preludes (Boek I & II)

<
>

Één van de voornaamste pianisten van haar generatie en winnares van het YPF Concours in 2013, Rosalía Gómez Lasheras zal de complete Preludes van Claude Debussy uitvoeren als speciaal hommage als sluiting van het Debussy-jaar 2018.

Rosalía werd geboren in Santiago de Compostela (Spanje) in 1994, waar zij op 5-jarige leeftijd haar pianostudies begon bij Alexander Gold en María José Cerviño. Zij volbracht haar Bachelor studies bij Alan Weiss aan het Conservatorium van Utrecht, en behaalde haar Master of Music Performance bij Claudio Maartínez Mehner aan de Musik Akademie Basel in Zwitserland. Naast moderne piano specialiseerde zij zich in de Oude Muziek, en studeerde klavecimbel bij Siebe Henstra en Jörg Andreas Bötticher en fortepiano bij Edoardo Torbianelli aan de Schola Cantorum Basiliensis. Op het moment vervolgt zij haar Solistin Diplom studie aan de Musik Akademie Basel.

Haar ontwikkeling werd verrijkt door advies van grote musici zoals Kennedy Moretti, Anton Kernjak, Christian Bezuidenhout, Rita Wagner, Menahem Pressler, Galina Egyazarova, Dimitri Bashkirov, Lilya Zilberstein, András Schiff, Elisabeth Leonskaja en Ferenc Rados, onder vele anderen.

Nadat zij de Extraodinary Award in ontvangst mocht nemen van het Conservatorium van Santiago de Compostela, en 1ste prijzen te hebben behaald in pianoconcoursen zoals de XVI Infanta Cristina Piano Competition (Madrid, 2012), de XV Cicle de Primavera Competition (Barcelona, 2012), etc.; werd zij de winnares van de 1ste Prijs op het Young Pianist Foundation Concours in Amsterdam (2013) – alsook van de Laureates Award en de prijzen voor de beste uitvoering van een Klassieke Sonate, Schumann en Moderne Muziek. Sinsdien is zij regelmatig in de grote concertzalen van Nederland te beluisteren.

Haar intense concertagenda bracht haar naar vele van de prestigieuze concertzalen in Spanje, Nederland, Oostenrijk, Frankrijk, Portugal, België, Zwitserland, Duitsland, Rusland, Egypte en de Verenigde Staten. Zo maakte zij onder meer haar debut in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam (2013), de Palau de la Música Catalana (2015) en de Cairo Opera House (2016), en nam zij deel aan de Moscow Meets Friends Festival en de International Keyboard Institute and Festival in New York.

Rosalía heeft een brede ervaring als soliste, zij heeft samengewerkt met dirigenten als philippe Herreweghe, Stefan Asbury en Ahmed el Sali, en speelde samen met orkesten als de Real Filharmonía de Galicia, Noord Nederlands Orkest, de Orkestacademie, Orquesta Gaos, Orquesta Presjovem, Nederlands Jeugd Orkest, Cairo Symphony Orchestra en de Basel Symphony Orchestra. Haar grote interesse voor kamermuziek bracht haar naar festivals als het International Chamber Music “Joaquín Turina” (Sevilla), Storioni Festival (Eindhoven), Delft Chamber Music Festival en Schiermonnikoog Chamber Music Festival.

Rosalía wordt geprezen door critici en belangrijke muziek persoonlijkheden voor haar buitengewone artistieke rijpheid. In 2015 werd zij door de galicische krant ‘El Correo Gallego’ uitgeroepen tot ‘Galician of the Year’ wegens haar indrukwekkende carrière.

MEER VAN ROSALÍA GÓMEZ LASHERAS