MARIAM BATSASHVILI

ZATERDAG  8 SEPTEMBER 2018 | 20:15

PROGRAMMA:

Wolfgang Amadeus Mozart
Rondo in a-klein KV511

Joseph Haydn
Sonate in D-groot Op.30/3 (Hob.XVI:37)

Franz Schubert
Impromptu in f-klein Op.142/1 (D.935)

Franz Liszt
Hongaarse Rapsodie No.12 in Cis-klein S.244/12

Frédéric Chopin
Andante Spianato et Grande Polonaise Brilliante Op.22

Franz Liszt
Fantasie op thema’s uit Mozart’s Figaro en Don Giovanni S.697 (versie van Leslie Howard)

>

Mariam Batsashvili, winnares van het 10de Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht, zal de International Holland Piano Series op grootse wijze inwijden in een gevarieerd programma met o.a. Liszt’s zelden uitgevoerde Fantasie op thema’s uit Mozart’s Figaro en Don Giovanni.

Met slechts 24 jaar oud geldt Mariam Batsashvili als één van de meest veelbelovende pianisten van haar generatie. Geboren in 1993 in Tbilisi, Georgië, begon Mariam haar studies bij Natalia Natsvlishvili aan de E. Mikeladze Central Music School van haar geboortestad en vervolgde later aan de Hochschule für Musik Franz Liszt in Weimar bij professor Grigory Gruzman. In 2011 won zij de Eerste Prijs op het Internationale Franz Liszt Concours voor jonge pianisten. In 2014 kreeg zij wereldwijde erkenning na het winnen van het 10de Internationaal Franz Liszt Pianoconcours te Utrecht, waar ze eveneens de ‘Junior Jury Award’ en de ‘Press Award’ in ontvangst mocht nemen. “Winnares Batsashvili maakt van elke zin iets bijzonders”, schreef het NRC Handelsblad na haar overwinning, en de internationale jury prees haar “indrukwekkende toucher” en haar “oprechte emotie”. In 2015 ontving zij het prestigieuze Arturo Benedetti Micheangeli Award.

Mariam trad op met toonaangevende symfonieorkesten, waaronder het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Brussels Philharmonic, en gaf eveneens solorecitals in meer dan 30 landen, zoals China, Zuid-Korea, Brazilië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Noorwegen, de Baltische landen, de Benelux en Duitsland. Zij was ook te gast op vele internationale muziekfestivals zoals het Beethovenfest Bonn, Pianofortissimo Festival Bologna en het Delft Chamber Music Festival.

In 2017 werd Mariam aangekondigd als ‘BBC Radio 3 New Generation Artist’ en als gevolg is zij uitgenodigd om in alle grote festivals en concertzalen in het Verenigd Koninkrijk op te treden. Zij werd genomineerd door de European Concert Hall Organisation (ECHO) als ‘Rising Star’ tijdens seizoen 2016/17, en speelde op de meest toonaangevende concertpodia in Europa, waaronder de Philharmonie van Parijs, Keulen en Luxemburg, de Musikverein in Wenen, de Palais des Beaux-Arts in Brussel, de Müpa in Budapest, L’Auditori in Barcelona, de Stockholm Concert Hall, de Southbank Centre in London, de Elbphilharmonie Hamburg, en het Amsterdamse Concertgebouw. Ze werd o.a. enthousiast ontvangen in het Londense Wigmore Hall en maakte eveneens haar debut op het Piano City Festival in Milaan. Onlangs voerde zij het eerste pianoconcert van Tchaikovsky uit met het Wurttemberg Philharmonisch Orkest o.l.v. Norichika Iimori in Münchens Herkulessaal, en Clara Schumanns pianoconcert met het Orchestre Dijon Bourgogne o.l.v. Gábor Takács-Nagy.

Mariam Batsashvili wordt ondersteund door de Deutsche Stiftung Musikleben. Sinds 2017 is zij tevens een officiële’Yamaha Artist’.

MEER VAN MARIAM BATSASHVILI