‘‘Het is mijn levensdoel om de wereld iets beter te maken’: Interview met Mariam Batsashvili

Sommigen hebben alles. Mariam is gezegend, want ze is niet alleen zeer getalenteerd, maar ook nog eens beeldschoon en daarbovenop een zeer zorgzaam mens. Wanneer ze haar hoofd naar achteren gooit en lacht, begint de zon te schijnen. Echter, dat wil niet zeggen dat ze alles als vanzelfsprekend beschouwt. Nee, integendeel, ze is zeer toegewijd en serieus. “Ik ben gezegend dat ik in Europa woon, een westerse samenleving. Er zijn zoveel mensen die het slecht hebben op de wereld. Het is mijn levensdoel om de wereld iets beter te maken.”

Het is de eerste keer dat Mariam Hengelo bezoekt. Hoewel ze ervan houdt om nieuwe plaatsen te verkennen en ijverig is om de cultuur te leren kennen en de mensen te ontmoeten, zal ze geen tijd hebben om een bezoek aan de stad te brengen. In plaats daarvan vliegt ze daarna naar México voor een optreden. Het reizen is absoluut geen last voor dit vriendelijke schepsel. “Franz Liszt is mijn rolmodel. Ik houd van zijn muziek, maar ik word ook erg geïnspireerd door zijn reizen. En ik probeer in zijn voetsporen te treden”, lacht ze.

Een plaats die een grote indruk maakte op de jonge pianiste is Quito, de hoofdstad van Ecuador. Quito is de hoogste hoofdstad ter wereld. Daar bezocht ze de kerk van Jesus Christus en kreeg ze een spirituele ervaring. “Ik ben een religieus persoon en ik bezocht deze prachtige kerk, met gouden schilderingen en een gouden plafond. Terwijl ik mij zo hoog bevond in deze prachtige kerk dacht ik dat dit wel het dichtste bij God is dat ik kan geraken. Na het bezoek deelde ik mijn gedachten met de plaatselijke bewoners en ze zeiden: ‘jij bent één van ons.’ Dat heeft mij zo geïnspireerd!”

Wanneer de charmante pianiste niet aan het reizen of optreden is, dan kun je haar misschien wel zien biljarten. Ze houdt niet van pubs, maar wel van het spel. En ze houdt ook van haar boeken. Haar interessegebied is zeer breed. Zij verslindt werken van Kafka, maar beleeft ook veel plezier in het werk van P.G. Wodehouse. Is het een hobby? “Nee”, antwoordt ze heel serieus. “Wanneer ik lees, ben ik aan het studeren, ik ben aan het leren. Ik onderstreep zelfs zinnen die mij intereseren. Ik houd niet van die digitale e-readers. Ik houd van de geur en touch van echt papier.”

Dit is één van de redenen waarom Mariam zichzelf ouderwets noemt, en ze sugereert zelfs in de verkeerde tijdperk te zijn geboren. Ze houdt van de klassieke kunsten en veel liever Renaissance en Barok. “Ik begrijp de moderne kunst niet”, vertelt ze. “Ik voel er niets bij.” Deze jonge artieste wil graag door kunst geraakt worden. Ze wil niet alleen zélf een verbintenis voelen, ze wil ook haar emotie met het publiek delen. Wanneer mensen naar haar luisteren en bij zichzelf denken: “Hoe weet zij toch dat deze muziek mij zo laat voelen?” dan kan Mariam niet gelukkiger zijn. Ze somt het op door te zeggen: “Dit is in feite waarom ik van mijn werk houd!”

Wil je ook door Mariam geraakt worden? Kom en hoor haar spelen op het openingsconcert van de International Holland Piano Series in de Waterstaatskerk te Hengelo op zaterdag 8 september, 20:15.

Interview door Wilma Lagendijk