AMADEUS WIESENSEE

ZATERDAG  13 APRIL 2019 | 20:15

WATERSTAATSKERK HENGELO

PROGRAMMA:

Joseph Haydn
Variaties in f-klein (Hob.XVII:6)

Robert Schumann
Fantasie in C-groot Op.17

Felix Mendelssohn Bartholdy
Variations sérieuses in d-klein Op.54

Ludwig van Beethoven
Sonate No.31 in As-groot Op.110

<
>

Amadeus Wiesensee, één van de meest veelbelovende jonge Duitse pianisten van zijn generatie, speelt een recital met klassieke en romantische meesterwerken, met o.a. Schumann’s Fantasie in C Op.17, welke beschouwd wordt als één van Schumann’s grootste werken voor pianosolo.

Amadeus Wiesensee (1993) maakte zijn debut met de Münchner Rundfunkorchester op 12-jarige leeftijd. Hij fascineert zijn publiek met de zeer gevoelige en genuanceerde intensiteit van zijn interpretaties, en zijn intelligente en virtuose uitvoeringen. Hoogtepunten in 2018 vormen o.a. zijn debut op het Klavier-Festival Ruhr in Duitsland en St. Martin-in-the-fields in Londen.

Na zijn debut op de Europäische Wochen Passau in 2015, schreef de pers: “Met slechts 21 jaar, overtrof Amadeus Wiesensee bijna alles wat eerder had geklonken met zijn trance-achtige combinatie van reflectie en passie, grandeur en lef, monumentaliteit en charme, terwijl hij zich bewees in het onderscheid tussen pathos en bombastiek.” (Landshuter Zeitung)

Hij werd uitgenodigd om concerten te geven op vele muziekfestivals, zoals de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein Musik Festival, Rheingau Musik Festival, Oxford Piano Festival, Würzburger Mozartfest, Oleg Kagan Musikfest, Schwetzinger Mozarttage, Opernfestspiele Gut Immling, Kampener Kultursommer en Musikwoche Hitzacker.

In januari 2014 maakte hij zijn debut met de Bayerisches Landesjugendorchester met de uitvoering van het 1ste pianoconcert van Franz Liszt in de grote zaal van de Gasteig in München, welk live werd uitgezonden door BR-Klassik. Hij speelde als solist met orkesten als de Deutsche Streicherphilharmonie, Philharmonisches Orchester der Stadt Heidelberg, Neue Philharmonie Westfalen, Bergische Symphoniker, Bad Reichenhaller Philharmoniker en de Bayerisches Landesjugendorchester o.l.v. dirigenten als Dimitri Jurowski, Michael Sanderling, Sebastian Tewinkel, Peter Kuhn en Clemens Schuldt.

Op 8-jarige leeftijd begon Amadeus zijn studies bij Thomas Böckheler aan de Richard Strauss Conservatorium in München, en vanaf 2007 studeerde hij bij Karl-Heinz Kämmerling aan het Mozarteum in Salzburg. Na Kämmerlings overlijden in 2012 zette hij zijn studies voort aan de University of Music and Performing Arts in München bij Antti Siirala, en in 2013 werd hij opgenomen als lid van de Studienstiftung des Deutschen Volkes. Talloze masterclasses met meesters als Richard Goode, John O’Conor, Robert Levin, Dimitri Bashkirov, Leon Fleisher, Matti Raekallio en Hélène Grimaud hebben zijn spel verrijkt. Bijzondere en belangrijke impulsen kreeg hij van Alfred Brendel, Till Felner en Elisabeth Leonskaja.

Amadeus behaalde Eerste Prijzen op duitse en internationale jeugdconcoursen, zoals de Jugend Musiziert, de Karl Lang Competition, de Schumann Competition in Zwickau en de Klavierpodium International Competition in München. Hij won speciale prijzen bij de Jürgen Ponto Stiftung en de Deutsche Stiftung Musikleben, en speelde live op de radio voor zenders als BR, WDR en SWR. Op 12-jarige leeftijd ontving hij de speciale prijs van de Münchner Rundfunkorchester en speelde Mozart’s pianoconcert K.491 voor BR-Klassik.

Amadeus’ tweede grote passie naast het pianospelen is filosofie. Hij volbracht tegelijkertijd een studie filosofie aan de Munich School of Philosophy, en behaalde hierin zijn Bachelor of Arts die hij afsloot met de hoogste resultaten in juli 2015.

MEER VAN AMADEUS WIESENSEE