AIDAN MIKDAD

ZATERDAG  13 OKTOBER 2018 | 20:15

PROGRAMMA:

Franz Schubert
Sonate No.20 in A-groot D959

César Franck
Prélude, Choral et Fugue FWV 21

Sergei Rachmaninoff
2 Études-Tableaux

Franz Liszt
Dante Sonate in d-klein S.161/7

 

<
>

De 16-jarige Aidan Mikdad, één van Nederlands grootste pianotalenten van dit moment en winnaar van het ‘Concertgebouw Young Talent Award’ in september 2017, speelt een gevarieerd programma met werken van o.m. César Franck en Sergei Rachmaninoff.

Aidan Mikdad (Amsterdam, 2001) was pas 10 jaar oud toen hij begon met pianospelen, maar heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot één van de grootste pianotalenten van dit moment.

In 2013 won hij de Eerste Prijs op het Koninklijk Concertgebouw Concours, in 2014 won hij de Eerste Prijs tijdens het International Piano Competition van Lagny-sur-Marne, in 2015 mocht hij een studiebeurs van het Klavier-Festival Ruhr in ontvangst nemen die hem werd uitgereikt door meesterpianiste Hélène Grimaud, en in 2016 won hij in Italië de Eerste Prijs op het concours Premio Internazionale Pianistico “Alexander Scriabin”. In 2016 ontving hij tevens de “Tabor Foundation Piano Award” die aan hem werd uitgereikt door het prestigieuze Verbier Festival als erkenning van zijn veelbelovende talent.

Aidan volgde lessen bij grote pianisten als Ferenc Rados, Sergei Babayan, Paul Badura-Skoda, Jonathan Biss, Nelson Goerner, Enrico Pace, Jorge Luis Prats, Alexander Gavrylyuk en András Schiff onder vele anderen, en speelde solorecitals in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Zwitserlad.

Hoogtepunten van afgelopen jaren waren onder andere zijn deelname aan de Verbier Festival Academy, zijn debuut op het Klavier-Festival Ruhr, en de uitvoering van Mendelssohns Eerste Pianoconcert met het Wonderfeel Orkest o.l.v. Johannes Leertouwer dat live werd uitgezonden op Radio4. In april 2016 maakte Aidan eveneens zijn debuut in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam waar hij Mozarts pianoconcert nr.20 speelde met de Sinfonia Rotterdam o.l.v. Conrad van Alphen. In maart 2017 maakte Aidan zijn succesvolle debuut in de Serie Meesterpianisten tijdens het 30-jarig jubileumconcert in het Concertgebouw in Amsterdam, en in hetzelfde jaar speelde hij samen met meesterpianist Jean-Yves Thibaudet enkele quatre-mains recitals langs de grote europese zalen.

Als winnaar van de Swiss Charity Award 2017 voerde hij samen met het Praga Philharmonic Camerata het eerste pianoconcert van Liszt uit o.l.v. Victor Dijon de Monteton in het Kultur-und Kongresszentrum (KKL) in Luzern, en in september 2017 was hij eveneens de winnaar van het ‘Concertgebouw Young Talent Award’. Onlangs voerde hij het eerste pianoconcert van Liszt uit samen met het Orkest van het Oosten o.l.v. Antony Hermus, en verzorgde hij een kamermuziekconcert in Zutphen samen met leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Momenteel studeert Aidan aan het Conservatorium van Amsterdam bij Mila Baslawskaja en volgt hij regelmatig lessen bij Jean-Yves Thibaudet. Hij speelt thuis op een Fazioli vleugel uit 1991 die hem ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

MEER VAN AIDAN MIKDAD